Den journalistiske værktøjskasse

Den journalistiske værktøjskasse er en metode til at opdage falske nyheder.

Det bedste middel mod falske nyheder er en kritisk tilgang til det vi læser og ser på nettet. Journalister bliver fra første dag på uddannelsen netop trænet i at være kritiske, og derfor kan vi lære noget af journalisternes arbejdsmetoder. Det vigtigste værktøj for journalister er netop gode gammeldags kritiske spørgsmål. De går aldrig af mode. Og i virkeligheden kommer du meget langt med to enkle spørgsmål:

Hvem siger det?

Kan det virkelig passe?

Det er et par gode simple spørgsmål, for det får en til at træde et skridt tilbage fra historien og kigge kritisk på den. Det er faktisk lige så enkelt som det lyder og kan afsløre falske nyheder.

En falsk nyhed er lidt som en skinnende, farverig plakat, der dækker et hul i væggen. Hvis først du fjerner et lille hjørne af plakaten, går det hurtigt op for dig at der er hul i historien. Nogle gange er det let at gennemskue den er helt gal, at der er tale om en falsk nyhed. Men andre gange er den falske nyhed lavet ret godt eller også er den måske kun delvist falsk eller delvist sand. Så bliver man nødt til at gå lidt mere systematisk til den. Der er en stribe gode, åbne spørgsmål som journalister helt automatisk bruger når de laver historier. Og dem kan vi også bruge her.

Hvad? (Hvad er situationen, hvad er det der foregår?)

Hvem? (Hvem stod bag og hvem gik det ud over?)

Hvor? (Hvor skete det?)

Hvordan? (På hvilken måde skete det? Omstændighederne, betingelserne, vilkårene)

Hvorfor? (Hvad er baggrunden, grunden til det skete?)

Hvis du kun stiller spørgsmål man kan svare ja eller nej til, får du ikke så mange informationer. Men hvis du bruger åbne Hv-spørgsmål systematisk og insisterer på at få svarene, så får du et godt overblik over historien og finder hurtigt ud af om der er noget galt. Falske nyheder hænger sjældent særligt godt sammen og kan ikke holde til at du går for meget i dybden. Falske nyheder er for det meste lavet for at lokke dig til at klikke. Indholdet giver ofte ikke den store mening.