Falske nyheder

Falske nyheder, eller fake news, ligner ofte helt almindelige nyheder. Men falske nyheder er forklædte løgne eller usandheder, som bliver spredt af flere forskellige grunde.

Falske nyheder, eller fake news, er løgne eller usandheder forklædt som nyheder. Falske nyheder bliver nogle gange spredt for at give et dårligt billede af for eksempel politikere. Andre gange fungerer falske nyheder bare som click bait, altså noget der skal få dig til at trykke. Det er der folk der har fundet ud af at tjene penge på. Det var der eksempler på under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

Falske nyheder kan blive brugt til at sprede løgne om politikere, kendte folk eller måske befolkningsgrupper man måske ikke bryder sig om. Falske nyheder kan på den måde være med til at bekræfte folks fordomme, påvirke holdninger eller være med til at skabe had på et forkert grundlag. Problemet med falske nyheder er at det kan skabe et fordrejet billede af virkeligheden.

Du bliver hver eneste dag bombarderet med nyheder og informationer på nettet. Så du skal først og fremmest være rigtig kritisk.

 ① Kommer nyheden fra et medie du kender?

Hvis det er et af de kendte medier, er der normalt ikke problemer. Men hvis du aldrig har hørt om mediet, skal du være ekstra forsigtig. Undersøg netadressen, afsenderoplysninger og søg på mediets navn.

② Er nyheden på flere medier?

Hvis en nyhed er på flere eller mange af de kendte medier, er der normalt ikke noget problem. Men hvis du kun kan finde nyheden et enkelt sted, skal du være forsigtig.

③ Ser det mærkeligt ud?

Se efter om der er mange stavefejl og engelske ord. Kig på om overskrift, tekst og billeder passer sammen.

④ Er nogen citeret i historien og hvem er de?

Undersøg om citaterne giver mening, prøv eventuelt at søge på citaterne. Måske dukker de op andre steder i en helt anden sammenhæng. Så skal du være på vagt.

⑤ Lyder det simpelthen for godt til at være sandt?

Nogle gange er historien simpelthen bare for vild. Og så skal du være forsigtig, for så mange vilde historier er der heller ikke.

Problemet med falske nyheder er at det kan skabe et fordrejet billede af virkeligheden.